Hazırlayan: Esra Nur Akbulak

Rimbaud: Bir Asinin Çifte Yaşamı
Edmund White
Çev. Cem Uzungüneş
Edebi Şeyler Yayınevi

Romanlarının yanısıra biyograficiliğiyle de tanınan Edmund White, Rimbaud’un şaşırtıcı kısa hayatına ve ondan çok daha kısa -yaklaşık 21 yaşında sona eren- edebiyat hayatına dair çarpıcı bir izlek hazırladığı kitabında Rimbaud’un şiirlerini ve özlem duyduğu ütopik yaşamı bir araya getiriyor.

Yolculuğa Övgü: Coğrafyanın Poetikası
Michel Onfray
Çev. Murat Erşen
Redingot Yayınları

Gezginin karşı konulmaz tutkusu kendi içinde taşıdığı doğal öz’e bağlıdır Michel Onfray’a göre. Biz içimizdekiyle buluşmak, kaybettiğimizi bulmak için yolculuklara çıkarız. Her yolculuğun bir arayış hikâyesini barındırması da bundan gelir.

Tarihçi Gözüyle Siyaset
Halil Berktay
Kopernik Kitap

Halil Berktay, hararetli siyaset arenasında gözden kaçan detayları tarihçi nazarıyla yakalıyor ve siyaset tarihi okuması için elverişli bir malzemeye dönüştürüyor. Tarihçi Gözüyle Siyaset, Kopernik Kitap’ta.

Amerikalı Tolstoy
Sâlâh Birsel
Sel Yayıncılık

Denemenin başladığı yerde değil “başlamadığı yerde” bitmesi gerektiğini ifade eden deneme türünün en güçlü kalemlerinden Sâlâh Birsel’in Amerikalı Tolstoy kitabı Sel Yayıncılık’ta yeniden siz okurlarıyla.

Paronaya ve Şüphecilik
Daniel Freeman
Çev. Nur Yener
Kuraldışı Yayınevi

İleri düzeyde zarar görme korkusundan beslenen paronaya ve şüpheciliğe ne şekilde mukavemet gösterileceğine ilişkin bir rehberlik yapmayı hedefleyen Uzman Freeman, gündelik hayattan bir örneklem oluşturarak çözüm için etkili bir düzlem inşa ediyor.

Bedeni Kurgulamak: İslami Romanlarda
Beden ve Kimlik
Hüseyin Çil
Çizgi Kitabevi

1970’lerden başlayarak günümüze dek uzanan romanları inceleyen Hüseyin Çil, mikro ölçekli bir meseleden yola çıktığı çalışmasında dönüşümün odağına bedeni alarak yaşanan zihinsel değişim sürecini beden üzerinden sunmaktadır.

İntihar: Foucault, Tarih ve Hakikat
Ian Marsh
Çev. Yonca Aşçı Dalar
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İntihar eğiliminin din ve ahlaktan öte nesnel bilimselliğin konusu hâline gelmesini sorunsallaştıran kitap, Foucault’nun “Normal olan kurgudur” fikrinden yola çıkarak “normal dışı” meseleleri pratik iktidar kaygılar üzerinden okuyor.

Kutsal ve Kutsal – Dışı
Mircea Eliade
Çev. Ali Berktay
Alfa Yayınevi

Eliade, kutsal ve kutsal olmayının birbirinden kesin bir biçimde ayrılmasının imkânsızlığı üzerine kuruyor fikirsel çerçevesini. Kutsalın hayatımıza, fikirlerimize, hatta rüyalarımıza dek sızdığı, deneyimin bundan kaçınamayacağı iddiasıyla yol alıyor.

Gece Gelen Öyküler
Tuncer Erdem
Yapı Kredi Yayınları

Tuncer Erdem’in Limon, Nankör, Deli, Express gibi dergilerde yayımlanmış çizgi öykülerinin bir derlemesi Gece Gelen Öyküler. Yazar, başka başka zamanlarda da yazılmış olsa tüm öykülerin gece yarısı yazılmasının, çizimlerinin de sabah ışıklarıyla bitmesinin ortak özellikleri olduğunu ifade ediyor.

Külhan:
Batının Yüzyıllardır Merak Ettiği İstanbul Hamamlarının Gizli Tarihi
Ergun Hiçyılmaz
Karakarga Yayınları

Kültürel ve mekânsal bellek yaratımı için oldukça önemli bir çalışma sunuyor Ergun Hiçyılmaz. Külhan adlı sıradışı çalışmasıyla İstanbul hamamlarının tarihine eğiliyor ve sosyal ilişkiler ağını hamam ritüelleriyle açıklama yolunda minör ve etkileyici bir performans sergiliyor.

Kuş Dili: Dilde, Edebiyatta, Sanatta Kuşlar
Ayşe Şeker-Emine Gürsoy Naskali
Dergâh Yayınları

Şamanların, Budistlerin ve Müslümanların kuşlara yüklediği metaforik anlamı merkeze alan her iki yazar, kuşların inançlarla ve ritüellerle olan bağlarını tarihsel ve kültürel bakiye üzerinden ele alıyorlar.

Bu yazı Arka Kapak dergisinin 24.sayısında yayınlanmıştır.