8 Kasım 2014 Cumartesi günü başlayan  33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı tüm hızıyla ve kendine has ziyaretçi yoğunluğu ile devam ediyor. Fuarın her zaman en yoğun olan son iki günü yaklaştı. 8-16 Kasım tarihleri arasında açık kalacak fuarın teması “100. Yılında Türk Sineması” olarak belirlenmişti. Bu tema etrafında düzenelenen etkinlikler de ilgi görüyor. Onur konuğu ise yazar Atilla Dorsay.

Haber: Volkan Alıcı

Yüzlerce yayınevinin katıldığı fuarın nasıl geçtiğini İthaki, Yordam, Sel ve Alakarga Yayınları ile görüştük.

Yankı Enki (İthaki Yayınları Editörü):
Yıllardır fantastik kurgu ve bilimkurguya önem veren bir yayınevi olarak önümüzdeki kitap fuarı için özenle hazırladığımız iki kitaptan biri, Scott Lynch’in “Centilmen Piç” serisinin ilk kitabı olan “Locke Lamora’nın Yalanları”. Diğeriyse çok ödüllü bilimkurgu yazarı Robert Silverberg’ün “Cam Kule” adlı romanı. Her iki kitap da İthaki okurlarının merakla beklediği eserler; yine de, özellikle “Locke Lamora’nın Yalanları”nın geniş bir kitle tarafından beğeniyle okunacağını düşünüyoruz. Robert Silverberg, daha önce “İçeriden Ölmek” adlı romanıyla ses getirmişti. “Cam Kule”nin de çok iyi bir bilimkurgu romanı olduğunu belirtmek gerekiyor. Türkçe fantastik kurgunun en önde gelen yazarı olan Barış Müstecaplıoğlu’nun yeni romanı “Özgürlük Uğruna” da kitap fuarında standımızda olacak. Yazarımız, “Keşifler Zamanı”nın devamı olan bu kitabı okurları için imzalayacak. Elbette, “Defo” adlı romanıyla çok olumlu eleştiriler alan ve yeraltı edebiyatının usta yazarlarından biri olma yolunda ilerleyen Aytaç Ars’ın İthaki’den çıkacak ikinci romanı “Çıplak Protesto” da fuarda okurlarla buluşacak. Aytaç Ars, 15 Kasım Cumartesi günü saat 12’de Hakan Bıçakçı ile birlikte “Yeraltından Biliçaltına Türk Edebiyatı” başlıklı söyleşide okurlarıyla bir araya gelecek. Ayrıca ekim ayında “Yarabıçak” adlı romanını yayımladığımız Ömer Faruk, 9 Kasım Pazar günü saat 16.45’te Şükrü Argın’la birlikte “Devlet ve İhlal” başlıklı panelde okurlarımızla buluştu. Barış Müstecaplıoğlu ve Aytaç Ars’la birlikte, Ömer İzgeç, Funda Özlem Şeran gibi yazarlarımız da İthaki standında kitaplarını imzaladılar. 15 Kasım’da, bu yıl yayımladığımız önemli eserlerden biri olan Harold Bloom imzalı “Batı Kanonu”nun gündeme getirileceği, Ahmet Öz ve Gökhan Yavuz Demir’in konuşmacı olacağı bir panelimiz daha olacak.

Hayri Erdoğan (Yordam Kitap Yayın Yönetmeni):
Yayıncılığın piyasa şartlarına hapsedilmeye çalışıldığı bir ortamda, her şeye karşın okurla buluşma olanağı sağladığı için kitap fuarlarına katılmayı önemli görüyoruz. Bir yıl boyunca yaptıklarımıza dair okurlarımıza bir rapor sunuyoruz fuarda. Ciddi ve dikkatli okurlarımız da beğeni, eleştiri ve önerileriyle faaliyetimize katılıyor, bir bakıma bize yön veriyorlar. Yani fuar bizim için kitap alışverişinden öte bir anlam taşıyor.

Bu yıl TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda okurlara sunduğumuz kitaplar içinde hacimli-ciltli eserler dikkat çekti. Bu özellikteki kitaplardan “Marksist Dünya Tarihi” ve “Büyük Bir Devletin Doğuşu: Osmanlılar”ı yılın ilk yarısında yayınlamıştık. Şimdi iki oylumlu kitabı daha ciltli olarak sunuyoruz okurlara.  “Fuar Kitabı” olarak okurlara yarı fiyatına satıyoruz: “Antik Yunan Dünyasında Sınıf Mücadelesi” ile “Çağdaş Marksizm İçin Eleştirel Kılavuz”.

Bunların yanı sıra Kitap Fuarı’nda okurlara sunduğumuz önemli kitaplarımız var. Taner Timur’un mürekkebi kurumadan fuarda satışa sunulan kitabı “AKP’nin Önlenemeyen Karşı-Devrimi”ni önemsiyoruz.

Ülke gündemi ve yayın programımızı gözeten etkinliklerle fuarda okura kitaptan daha fazlasını vermeye çalışıyoruz. Bu etkinliklerden birini özellikle anmak isterim. Bilindiği gibi Piketty’nin “21. Yüzyılda Sermaye” kitabı büyük satış rakamlarına ulaştı; kimi çevreler, 21. yüzyılda Marx’ın Kapital’inin yerine geçecek bir kitap gibi sunmaya çalıştılar onu. Bu kitabın Türkçesinin de yayınlandığı bir ortamda, Korkut Boratav, A.Haşim Köse, Sungur Savran ve E.Ahmet Tonak gibi Türkiye’nin önde gelen Marksist iktisatçıları, Piketty’nin kitabını yerli yerine oturtan bir etkinlikte bir araya geldiler. Etkinliğimiz “21. Yüzyılda Marx’ın Kapital’i ve Piketty” adını taşıyordu.

Suat Duman (Alakarga Yayınları Yayın Yönetmeni):
Alakarga da Tüyap’ta yerini aldı. Kitap fuarları, diğer sektörlerin fuarlarına benzemiyor. Daha çok bir okuma bayramı gibi görüyoruz kitap fuarlarını; edebiyat sunup, mutluluk alıyoruz. Uzak durmayı düşünemiyoruz bile.

Fuar hazırlıklarımız erken başlamıştı. Eylül ayı başlarında yeni, avazını edebiyatımızın köklerinden alan yazar Orhan Veli Alıcı’nın “Zümrüt Kelebeği” kitabını ve Haluk Erdemol’un Türkçesiyle bir Mauppassant öyküleri seçkisi yayınladık: “Gönül Öyküleri”.

Fuar’la birlikte hem kitapevlerinde hem de standımızda yerini alan dört yeni kitabımız var: İlk olarak, içinde bulunduğumuz on yılın en kayda değer öykücülerinden Hande Gündüz’ün ikinci kitabını sunmaktan gurur duyuyoruz: “Uzun Irmak Boyunca”. Tanıyanların tereddüt etmeyeceğini biliyoruz. Tanımayanlar içinse harika bir keşif olacağına eminiz Hande Gündüz’ün.

Şair yazar Mecit Ünal’ın, kendi çapında bir efsaneye dönüşen, uzun zaman önce tükenmiş baskısını bir şekilde elde edenlerin üzerine titrediği, arayıp da bulamayanların mecnuna dönüştüğü siyasi/edebi harikası “Lali Berte’ye Mektuplar”ı sanırız fuarın en önemli sürprizlerinden biri oldu.

Edebiyat ve düşünce dünyasının zirvelerinden derlediğimiz, hacmen küçük ama içeriğiyle okuruna bir evren vadeden aforizmalar serimizin bu seferki kitabı, devrim tarihimizin büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk’ten! Farklı köşelere bakan, uzakları ışıtan bir çalışma, “Bana Okunacak Romanlar Gönderiniz!”

Sinemamızın yüzüncü yılına bir armağan, son kitabımız “Yüzyıllık Perde”. Yazın dünyamızın 53 kalemi, kendilerinde iz bırakan 53 Türk filmi hakkında yazdı. Değerli yazar Serkan Türk’ün uzun ve titiz çabalarıyla meydana gelmiş bir kitap “Yüzyıllık Perde”. Fuarın bu yılki temasına uygun olarak okur/seyircinin ilgi göstereceğini umduğumuz arşivlik bir çalışma olduğunu da not düşelim.

Öykü Özçinik (Sel Yayınları Halkla İlişkiler Sorumlusu):
Başlıca kitaplarımız şunlar:

“Amerikan Rüyası” – Norman Mailer: Mailer’ın bu klasikleşmiş yapıtı, başarılı bir evlilik,  saygın bir toplumsal statü gibi Amerikan Rüyası’nı meydana getiren tüm öğelere sahip bir yaşamın nasıl darmadağın olduğuna dair son derece sert, çarpıcı bir anlatı…

“Sanat Nedir?” – Arthur C. Danto: Sanat Kuramı ve estetik alanındaki çalışmaları ile yirmibirinci yüzyılın önemli filozofları arasında gösterilen Danto, Sanat Nedir? isimli kitabında, sanata dair ilk felsefi tartışmalardan başlayarak, sanatın tarihte ve felsefede nasıl algılandığını, nasıl yorumlandığını anlatarak önemli kırılma noktalarına işaret ediyor. Antik Yunan felsefesinden klasik felsefeye dek estetik tartışmalarının temel sorunlarının, güncel sanat tartışmalarına nasıl etki ettiğini çarpıcı bir şekilde açıklıyor.

“Bıyığın Kültürel Tarihi” – Allan Peterkin: Daha önce Sakalın Kültürel Tarihi isimli kitabını yayımladığımız Peterkin, bu kez bıyık üzerine gerçekleştirdiği bir çalışma ile karşımıza çıkıyor.  Peterkin, “kıl-tüy” olarak geçiştirilen mevzuların tarihte ve kültürde ne denli büyük bir rol oynayabileceğini bizlere gösterirken, hem popüler isimlerin “meşhur” bıyıklarından, hem gündelik hayatın içindeki örneklerden hem de son derece marjinal örneklerden faydalanıyor.

“Oktay Rifat’a Doğru” – Enis Batur: Enis Batur’un Türk edebiyatının en özgün isimlerinden biri olduğunu her fırsatta dile getirdiği Oktay Rifat’ın bilhassa şiirlerini mercek altına aldığı bu yapıt, hem Enis Batur’un Oktay Rifat hakkında detaylı bir incelemesini hem de Oktay Rifat’ın arşivlerde yer alan önemli yazılarını barındırıyor.

“Do Sesi” – Ferit Edgü: Ferit Edgü’nün minimalist öykü anlayışından yola çıkarak son derece yalın ve sade bir uslupla kaleme aldığı öykülerden oluşan Do Sesi, Ölüm Öyküleri, Yaşam Öyküleri, Saçma Öyküler ve Geçiş olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor…

Bunun yanı sıra Kazimir Maleviç’in “İnsanın Asıl Gerçekliği: Tembellik” ile Italo Svevo’nun “Boş Zamanlarım” adlı yapıtları; ayrıca ekim ayında çıkardığımız Bilincin Kapısını Aralamak, Kar İçin Değil Halk İçin, eylül kitaplarımızdan Kaldırım Taşlarının Altında Kumsal Var ve Bülbülü Öldürmek, Haziran ayında yayımladığımız Mekanın Üretimi de fuarda öne çıktılar. Kitaplarımız fuarda %30 indirimli satıyoruz. Etkinlik olarak ise küçük İskender’in imza günü gerçekleştirdik.