Yayın hayatına 2 Nisan 2014’te babil.com ile birlikte başlayan kitap ve kültür portalı Arka Kapak’ın matbu ilk sayısı nihayet çıktı. 1 Ekim 2015’ten itibaren Arka Kapak’a babil.com’dan ve Türkiye’nin her yerindeki satış noktalarından ulaşabilirsiniz. Yunus Emre Tozal’ın yayın yönetmenliğinde çıkan Arka Kapak’ın ilk sayısında neler var, yayın ekibi dergiyi nasıl tanımlıyor şöyle bir bakmak için derginin önsözünü de paylaşmak isteriz:

“Okumak, insanın bilmediği şeyleri öğrenmesidir” der Ahmet Mithat Efendi. İyi okumak; idrak ederek okumak temelde dünyaya karşı bir tavır alıştır; hem seçim yapmak hem de muhalefet etmek anlamına gelir. Belki de her zaman ve herkes için okumak, sadece, dünyanın dizginlenemeden kayıp gidişi tarafından baştan çıkarılmamak ve mahvolmamak için, gözleri bir noktaya dikmekten başka bir şey değildir. Ya da bilindiği gibi, karşı konulamaz, aman vermez bir isteğin dürtüsünü ertelemektir. A. Baricco’nun belirttiği gibi, okumak eşsiz bir merhemdir. Pencerenin zorla kabul ettirmek istediği sürekli değişen, hayal meyal seçilebilen görüntü selinden kaçmak için, satırların küçük dönemeçlerinde gözün, güvenilir ve kestirme bir yol bulması gibidir, işiten bir kulağın duymak istediği sese götürür; gören bir gözün ufuk hizasını belirler.

İngiliz yazar ve koleksiyoncu Charles C. Colton, “Bazıları düşünmek için okur, bazıları yazmak için, bazıları konuşmak için” derken, okumanın gerekliliklerini de belirtiyordu. Okumak, en temelde insan zihninin üreteceği muhalefet metotlarını da ortaya koyacağından, her okuma biçimi, yepyeni ümitler doğurur. Okumak, insanın hapsolduğu sarmalın dışında bir dünyanın mümkün olduğunu fısıldar.

İki yıldır fikren pişme aşamasındaki Arka Kapak, işte böyle bir dünyadan kopup geldi. Artık her ay siz okurların huzuruna çıkacak. Bir derginin ilk sayısı her zaman özeldir. O derginin emekçilerinden ilk sayı avcılarına, meraklı okurlardan yayın dünyasının kendisine herkes o ilk sayıya başka bir nazarla bakar. Heyecana ortak olur.

Arka Kapak’ın ilk sayısı da duyduğumuz büyük heyecana tekabül edecek bir kitapla, Saatleri Ayarlama Enstitüsü ile okurunu selamlıyor. Dosyamızda sadece bu romanı değil romanın müellifi Tanpınar’ı da yine, yeniden yazmaya giriştik. Tanpınar, Türkçenin hem dil hem edebiyat olarak bir aşamadan başka ve üst bir aşamaya geçişini simgeliyor. Bu geçişi ve dönemi Enis Batur ile de konuşup tarihe not düşmek istedik. Gelecek sayılarda görüşmek üzere…

— / —

İlk sayısında dosya konusu Tanpınar’ı ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü ele alan Arka Kapak’ta, dopdolu bir Enis Batur söyleşi de var. Türkçe edebiyatın merkez isimlerinden Batur, kendi okur yazarlık serüvenini ve motivasyonlarını samimi bir dille anlatıyor. Usta yazar Feridun Andaç da kaleme aldığı sıcacık deneme ile dikkatleri Kemal Bilbaşar’a ve onun metinlerine çekiyor. Her sayıda farklı kitap kapağı tasarımcısıyla yapılan kısa mülakatlar dizisi ise usta tasarımcı Geray Gençer ile başladı. Çocuk edebiyatına ayrılan özel sayfaların yanında Bursa ve İzmir’e dair yazılar var. E-kitap üzerine telif ve tercüme yazılar da yine bu sayının sayfalarını dolduruyor. Yine her sayıda yer alacak olan çizgi roman bölümünün ilk konuğu Frederik Peeters’in Neden Fransa öyküsü. Bu çizgi roman Çeçenistan’tan Fransa’ya iltica eden bir aileyi anlatıyor.

Fiyatı 9 TL olarak belirlenen Arka Kapak 21 x 28 cm ölçülerinde ve 80 gramlık Vivid kağıda basıldı.

Bu ürüne babil.com‘dan ulaşabilirsiniz.