Elif Konar Özkan

Yeoman’ın kitabındaki Ayı gibi bir öğrencisi olsa günümüz öğretmenleri Usta gibi sakin, bilge ve sabırlı olabilirler miydi acaba? Hadi, öğretmenleri bir kenara koyalım ya ebeveynler!

Sakarlıkları, hareketliliği (yetişkinlerin bir kısmı yaramazlık, hiperaktivite vb. dese de çocukların çoğu davranışı normal çocukça bir hareketlilik ve yaşam enerjisidir), saflıkla birleşerek ortaya çıkan haytalıkları ve anlayamamazlıkları, hayvan kahraman ile örtüştürüp mizahi bir üslup içinde tebessümle okunur hâle getirebilmek… İşte Yeoman’ın başardığı tam olarak bu.

Otuzdan fazla kitabı yayımlanmış olan Yeoman da bir Usta aslında. Dile kolay yirmi altı yıl öğretmenlik yapmış. Kim bilir birbirinden ne kadar farklı pek çok öğrencisi olmuştur: Becerikli, sakar, başarılı, tembel, çalışkan, zeki, kurnaz, hin, mahir, afacan, vurdumduymaz, düşünceli, naif, duygusal, duyarsız, sevimli, şirin, üstün zekâlı/yetenekli, dezavantajlı, yoksunlukları olan, büyümüş de küçülmüş, çileden çıkaran, adam olacak çocuk kıvamında ve dahası…

Kitabın kahramanı, ormanda neredeyse herkes ondan uzaklaştığı için zoraki münzevi bir Ayı ama sosyalleşebilmek ve çevresindekilere yardım edebilmek, bir arkadaş/dost merhaba’sı ile güne başlayabilmek için elinden gelen gayreti gösteriyor. Lakin işte biraz sakar. Neyin yardım sayılacağından neyin işi daha da girift hâle getirip sarpa sardıracağından bihaber. Bütün bunlara bir de o hantal cüssesi eklenince sakarlığı değme komedi filmlerine taş çıkartıyor. Bu durumdan elbette memnun değil. Kendini çok ama çok mutsuz hissederken karşısına münzevi hayatı seçmiş olan Usta çıkıyor. Usta, Ayı’nın tam tersine uzun yaşamı boyunca çok şey öğrenmiş, çok şey düşünmüş, bundan on beş yıl önce de bilgilerinin bir bölümünü hevesli ve zeki bir öğrenciye aktarma zamanının geldiğine karar vermiş. İki yalnızın rastgele karşılaşması sonrasında olaylar engellenemez bir hızda ilerliyor.


Usta ile Ayı
John Yeoman
Çevirmen: Sumru Ağıryürüyen
Hayykitap

Okur için -yaşı kaç olursa olsun- bundan sonrası merakla okunacak bir şölene dönüşüyor. Ayı’nın türlü sakarlığına Usta’nın nasıl tepkiler vereceği, gerçekten tüm çabasına rağmen öğrencisine bir şeyler öğretip öğretemeyeceği, diğer yandan öğrenme hevesiyle dolu Ayı’nın neyi ne kadar öğrenebileceği, kabiliyeti, yeteneği, becerisi…

Yeoman’ın dil ve anlatımdaki ustalığıyla İngilizce ve öğretmenlik eğitiminin ardından çizer (ve yazar) olmayı tercih eden, çok ödüllü Quentin Blake’in çizimleri birleşince ortaya sadece çocukların değil, öğretmen/eğitimci ve ebeveynlerin de okuması gereken bir kitap çıkıyor. Usta ile Ayı için bizlere de Hayykitap’a teşekkür etmek düşüyor. 

Arka Kapak dergisi 5. sayı