Sertaç Dalgalıdere

Sosyal paylaşım ağlarına adeta dolandığımız günümüzde, her şeyin internet üzerinden yapılmaya çalışıldığı, her şeyin verileştirildiği sanal bir âlemin üyeleri olarak büyük veriye tapıncın dayanılmaz hafifliğini hissetmeye başladık. Google üzerinde yaptığımız tüm aramalar, YouTube’da izlediğimiz videolar, Twitter, Facebook, Instagram ve Pinterest gibi sosyal paylaşım ağlarında yaptığımız tüm paylaşımlar ve aramalar kayıt altına alınıyor.

Google günde 7.2 milyar sayfa gösterimi, Twitter günde 390 milyon tweet, Facebook üzerinden günde 350 milyon fotoğraf paylaşımı, YouTube üzerinden günde 4 milyar izleme gerçekleştiriliyor. Saydığımız tüm bu işlemler neticesinde oluşan verinin büyüklüğü de devasa bir hal alıyor. Verinin devasalaşması, Terabyte teknolojilerinin hâkim olamayacağı büyüklüğe ulaşmasıyla yeniden zapturapt altına almaya çalıştığımız verinin yeni halinin ismidir “Büyük Veri”. Yeniçağa, büyük veri çağına hepiniz hoş geldiniz!

Birçok dergide script ve yazılımları dağıtılan bunun yanı sıra aynı dergilerde makaleleri yayınlanan Fatih Ünal’ın kaleme aldığı “Büyük Veri ve Semantik” isimli kitap, büyük veriyi ve ona bağlı olarak gelişen semantik kavramlarını anlamak isteyenler için oldukça sade dille yazılmış. Eser, Abaküs yayınlarından Ağustos 2015’te yayınlanmış.

Büyük Veri ve Semantik
Fatih Ünal
Abaküs Kitap

Ünal, eserin girişine insanı sarsan şu cümleyle başlıyor: “A’dan B’ye gitmek için izlediğimiz rota ve hatta bir reklam izlemek için yapılan anlık duraksamalar gibi her işlem artık her noktada bir şekilde kaydedilmektedir.” Kitap iki bölümden oluşuyor ve ilk bölüm büyük veri nedir? Büyük verinin tarihçesi, büyük verinin kullanım alanları, büyük veri bileşenleri ve büyük verinin geleceğini özet bir biçimde herkesin anlayabileceği bir dilde ele alınmış. İkinci bölümde ise; semantik nedir? Semantik web, semantik arama, semantik webin geleceği ele alınmış.

Kitabın son kısmında yer alan küçük Terimler Sözlüğü de bilgisayar dünyasına ait terimlere yabancı olan okurlar için eserdeki metni anlamaları konusunda yol gösterici özelliğe sahip.

Kitapta ara ara Ünal, tekno-kötümserlik de yapmayı ihmal etmiyor. Teknolojinin gelişmesi ve bize sunduğu imkânların bizden neler götürdüğünü de düşünmeden edemiyor elbette insan.

Bilişim alanında çalışanlar hem de gündelik yaşamda sosyal paylaşım ağlarından kopamayanlar için dikkat çekici özellikleriyle büyük veriyi ve semantiğin ne işe yaradığını kavramak adına okunması gereken bir eser. Francis Bacon’un dediği gibi; “Bilgi güçtür” ancak bugün için “Büyük veri daha büyük bir güçtür”.