Elif Konar Özkan

“Bir varmış bir yokmuş… Günlerden bir gün çocuklardan biri hiç bitmeyen bir oyun bulmaya karar vermiş. Sevgili çocuklar, bu kitapta bir sürü oyun oynayacağız. Bir dünya fikirle, aklımızın sınırlarını zorlayacağız. Her biriniz benzersiz oyunlar üreteceksiniz.” der 2012 yılından bu yana yaratıcı zekâ alanında çalışmalar yapan Eda Albayrak.

Albayrak, Medya ve İletişim Sistemleri bölümünü bitirdikten sonra Reklam Tasarımı alanında yüksek lisansını tamamlar. TÜBİTAK’ın medya içerik çözümleme sistemi projesinde yer alır. Daha sonra The Torens Tests of Creativity Thinking Figural and Verbal Forms eğitimi alır. İlköğretim çocuklarına yönelik yaratıcı zekâ atölyeleri yapmaya başlar. Aynı zamanda ebeveynlere yaratıcı düşünme eğitimleri ve seminerleri vermeye devam eder.

Yaratıcı düşünmeyi geliştirici oyun ve etkinlikleri kapsayan “Bidigago Bir Dünya Fikir” ve “Bidigago’ya Yolculuk” ile; farklı, özgün ve esnek düşünme, hayal kurma, keşif yapma, inceleme, kurgu yapma hedeflenir. Yaratıcı düşünme egzersizleri ile yaratıcı zekâ gelişimi, akılcı ve esnek düşünme, birden fazla çözüm üretme ve derslerde başarı artışı öngörülür. Ayrıca bu sayede çok sayıda fikir üretimi ile günlük hayatta problemlere çözüm bulma olasılığının artacağı garantisi de cabası.


Bidigago: Bidigago’ya Yolculuk
Eda Albayrak
Abm Yayınevi

“Bidigago Bir Dünya Fikir”, 4-7 yaş çocuklar için ebeveyn ve öğretmen eşliğinde; “Bidigago’ya Yolculuk”, 7-12 yaş aralığı çocuklar için, ebeveyn ya da öğretmen eşliğinde veya bireysel olarak uygulanacak şekilde hazırlanmış. Yalnız bu çalışmalar o kadar eğlenceli ki yetişkinleri bile etkisi altına alabiliyor. Yani aslında “oyun” ve “düşünme”ye dair heyecan duyan herkes için Bidigago dünyası.


Bidigago Bir Dünya Fikir
Eda Albayrak
Abm Yayınevi

İlk kitabında, “Bu kitapta bir dünya fikirle, aklımızın sınırlarını zorlayacağız.” diyen Eda Albayrak, ikinci kitabında da “Kullan aklını, oluştur hikâyeni!” diyerek yüreklendirir çocukları/okurları ve yazanları. Zira Bidigagolar sadece okunup geçilecek, bir kenara kaldırılacak kitaplar değil. Günlük şeklinde tasarlanmışlar dolayısıyla elde kalemle sürece yayarak okunacak hatta üzerinde fikir yürütüp hayal kurarak yazmaya, çizmeye mecbur bırakacak türden kitaplar.

Belli bir kurgu dâhilinde ilerleyen kitaplar, “yaratıcı düşünme” ve kurgu açısından pek çok alıştırmaya rehberlik edeceğinden göz ardı edilmemesi gereken eserlerden, hem düşünme becerileri hem de yazma/çizme/anlatma/okuma becerileri açısından. Kurgudaki çocuklarla birlikte Bidigago dünyasındaki sınıfın içine dâhil olmamız ve uygulamalara kendimiz olarak eşlik etmemiz bizden beklenen. Kahramanımızla birlikte biz de bir günlük tutacağız. Sonra cevaplamamız gereken sorular, tamamlamamız gereken çizimler, keşfetmemiz gereken sözcükler/cümleler, çözmemiz gereken şifreler olacak bu dünyada. İlk kitaptaki egzersizlerle aslında düşüncelerimizi resimleyerek ve resimleri yorumlayarak şekilsel düşünmeyi keşfetmiş ve uygulamalar yapmış olacağız. Hatta kendi alfabemizi oluşturup yeni bir dil üretmeyi bile tecrübe edeceğiz. İkinci kitapta ise düşünmeyi ve kendimizi, düşüncelerimizi uygun kelimelerle, kavramlarla ifade edebilmeyi keşfedeceğiz adım adım. Görsel, simgesel okuma ile yaşadığımız dünyayı, nesneleri, varlıkları okuma alıştırmaları yapacak, soru sorma ve sorulara uygun cevap verme konusunda kendimizi test edecek ve keşiflerimizi kelimelere dökmeye çalışacağız. Böylece yaratıcı düşüncenin hem şekilsel/görsel hem de sözel alanlarını desteklemiş olacağız. Bu arada pek çok oyun oynarken kurgu yapıp, hikâye, öykü ve masal yazacağız. Yani Bidigagolar, farklı bir göstergebilim, düşünme ve okur yazarlık atölyesine katılım vaadi adeta. Üçüncü kitabı merakla bekliyoruz. 

Arka Kapak dergisi 22. sayı