Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında, Yunus Emre Enstitüsü‘nün organizasyonu ile savaşın tarafları edebiyat ve tarih köprüleriyle bir araya geliyor.

İlk defa gerçekleştirilecek olan program dahilinde Bursa Nilüfer Belediyesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin destekleriyle 25- 29 Nisan 2015 tarihleri arasında 3 yazar 6 gün boyunca 3 farklı şehirde dört etkinlik gerçekleştirecek.

Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında Avustralyalı, İngiliz ve Türk yazarlar, savaşın 100 yıllık barışa olan yolculuğunu, savaşın tarih ve edebiyatla olan bağını anlatmak, geçmişle bugün arasında edebiyat köprüleri kurmak için bir araya geliyor.

Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında, Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonu ile savaşın tarafları edebiyat ve tarih köprüleriyle bir araya geliyor. İlk defa gerçekleştirilecek olan program dahilinde Bursa Nilüfer Belediyesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin destekleriyle 25- 29 Nisan 2015 tarihleri arasında 3 yazar 6 gün boyunca 3 farklı şehirde dört etkinlik gerçekleştirecek.

Dört panelin gerçekleştirileceği program; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Troya Kültür Merkezi, Bursa Nilüfer Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Evi ve Bahçeşehir Üniversitesi Bauart Galeri’de Barış için Edebiyat teması altında Avustralyalı, İngiliz ve Türk yazarlar edebiyatseverler ile buluşacak.

Tarihi roman türünün Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden Demet Altınyeleklioğlu, “Gelibolu Günlükleri” adlı eseriyle hem “düşman” olup hem kader ortağı olmanın yeşerttiği dostluğu anlatan Avustralyalı akademisyen ve tarihçi Jonathan King İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali işbirliğinde gerçekleşecek projede bir araya gelecek.

Etkinliklerin bir diğer ünlü ismi “Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini” kitabının yazarı Louis de Bernieres Anadolu topraklarında yaşanmış zorlu savaş yıllarını, savaş ile hayatın iç içe geçmişliğini eserleri kapsamında dinleyicilerle paylaşacak.

Etkinliklerin ilk durağı Bursa olacak. 26 Nisan’da Bursa Nilüfer Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Evi’nde gerçekleşen etkinliğe Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini romanıyla Türkiye’deki okurların beğenisini kazanan Louis de Bernieres katılacak.

Yazar, Hakan Akdoğan ile gerçekleştireceği söyleşide yazarlık serüveninden ve son romanı Kanatsız Kuşlar’ın yazım sürecinde Çanakkale Savaşı’nın etkilerini konuşacak, Bir Türkiye aşığı olan Bernieres tarihimizden nasıl etkilendiğini ve tarihimizin edebiyatına yansımalarından bahsedecek.

Projenin Çanakkale durağındaki ilk etkinlik 27 Nisan tarihinde gerçekleşecek. “Gelibolu Günlükleri” adlı eseriyle hem “düşman” olup hem kader ortağı olmanın yeşerttiği dostluğu anlatan Avustralyalı akademisyen ve tarihçi Jonathan King ve Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini” kitabının yazarı Louis de Bernieres savaşın 100.yılında, savaşın meydana geldiği topraklarda bir araya gelecekler. Edebiyat ve tarih araştırmalarının usta iki ismi tarih yazımını, tarihsel kurgu romanlarının dününü ve bugününü tartışacaklar..

Etkinliklerin ikincisi 28 Nisan tarihinde gerçekleşecek. Panel kapsamında Sydney’den Gelibolu’ya uzanan bir aşk hikayesini anlattığı “Gülüm” kitabıyla ses getiren tarihi roman türünün Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden biri olan yazar Demet Altınyeleklioğlu ve “Gelibolu Günlükleri” kitabıyla tarihe ışık tutan yazar Jonathan King, Çanakkale Savaşı’nın farklı yansımalarını konuşmak için bir araya geliyorlar.

Etkinlik dizisinin son ayağı 29 Nisan’da Bahçeşehir Üniversitesi BauArt Galeri, İstanbul’da gerçekleşecek. “100 Yıllık Barış: Türkler ve Anzaklar” başlığı altında, “Gelibolu Günlükleri” adlı eseriyle hem “düşman” olup hem kader ortağı olmanın yeşerttiği dostluğu anlatan Avustralyalı yazar Jonathan King, barışın 100. yılında iki ülke arasındaki dostluk köprülerinin oluşma sürecinin ele alıyor.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında her geçen gün gelişen Avustralya-Türkiye ilişkisini, Anzak askerlerinin Türkiye’deki serüvenlerini anlatırken savaş sonrası iki ülkenin de bağımsızlık destanını dinleyicilerle paylaşıyor. Dr. King, barışın 100. yılında savaş hakkındaki doğruları-yanlışları ve bir ulusun doğuşunu anlatıyor.

Etkinlik Programı
26 Nisan 2015, Pazar / Saat:14:00-15:30
Şehir: Bursa
Mekan: Nazım Hikmet Kültür Evi
Yazar: Louis de Bernieres
Konu: Bir Gelibolu Destanı: Kanatsız Kuşlar Romanı’nın Yazım Süreci

Savaşın açtığı yaraları edebiyatla sarmak mümkün mü? Aynı sudan içen, aynı yurdu paylaşan insanları düşman eden savaşın, iç burkan acıların üzerinden uzun zaman geçti. Ortak acıları, barışı, hoşgörüyü konuşmanın vakti geldi. Dilden dile barış köprüleri, edebiyat aracılığıyla kuruluyor! Dünyada çok okunan, bir çok ödülün de sahibi “Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini” kitabının yazarı, yeni romanı “Kanatsız Kuşlar”da okuyucuyu tarihin derinliklere doğru benzersiz bir yolculuğa çıkaran Louis de Bernieres, Gelibolu’yu konuşmak için okuyucularla bir araya geliyor.

27 Nisan 2015, Pazartesi / Saat: 15:00-16:30
Şehir:Çanakkale
Mekan: Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi- Troia Kültür Merkezi/
Yazarlar: Jonathan King, Louis de Bernieres
Konu:: Tarih Kurguya Karşı: Tarihsel Kurgu Yazımında Çanakkale Savaşı

Tarihi ve kurgunun iç içe geçtiği noktada akademisyen/tarihçi Dr.Jonathan King ve yazar Louis de Bernieres savaşın 100. yılında, savaşın meydana geldiği topraklarda bir araya geliyor. Edebiyat ve tarih araştırmalarının usta iki ismi tarih yazımını, tarihsel kurgu romanlarının dününü ve bugününü tartışıyorlar.

28 Nisan 2015, Salı / Saat: 18:00-19:30
Şehir: Çanakkale
Mekan: Olimpiyat Cafe
Yazarlar: Demet Altınyeleklioğlu, Jonathan King
Konu: Yaşanan Tarih ve Yazılan Tarih: Çanakkale Savaşı’nın Yazındaki İzleri

Savaş, her iki taraf için de, yeni acılar, yeni kayıplar ve yeni “sınırlar” anlamını taşır. Savaşın sonunda kazanan her kim olursa olsun, anlatılmaya değer bir çok hikaye doğar. Bu hikayeler bazen yıllarca, bazen yüzyıllar boyu bir anlatıcı bekler. Sydney’den Gelibolu’ya uzanan bir aşk hikayesini anlattığı “Gülüm” kitabıyla ses getiren Tarihi roman türünün Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden biri olan yazar Demet Altınyeleklioğlu ve “Gelibolu Günlükleri” kitabıyla tarihe ışık tutan yazar Jonathan King, Çanakkale Savaşı’nın farklı yansımalarını konuşmak için bir araya geliyor.

29 Nisan 2015, Çarşamba / Saat: 19:00-20:30
Şehir: İstanbul
Mekan: Bahçeşehir Üniversitesi BAUArt
Yazarlar: Jonathan King
Konu 100 Yıllık Barış: Türkler ve Anzaklar

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye ile Avustralya arasında başlayan ilişkiler her geçen gün genişliyor. Barışın 100. yılında iki ülke arasındaki dostluk köprülerinin oluşma sürecinin ele alınacağı panelde tarihçi/yazar Dr. Jonathan King, Anzak askerlerinin Türkiye’deki serüvenlerini anlatırken savaş sonrası iki ülkenin de bağımsızlık destanını dinleyicilerle paylaşacak. Dr. King, barışın 100. yılında savaş hakkındaki doğruları-yanlışları ve bir ulusun doğuşunu anlatıyor.