
Ülkemizde değeri bilinmemiş çizgi romanları alt alta şöyle bir sıralamak istersek liste uzar da uzar; ama Top-ten’den kesip aşağısıyla hiç ilgilenmezsek liste şöyle şekillenebilir: Aslında haksızlık yapmamak için çizgi romanları da içlerinde genel bir sınıflandırmaya tâbi tutmamız gerekiyor.
Nathan Never
Oğlak Yayınları
Fumetti Türü: İtalyan kökenli çizgi romanlar, bildiğimiz Teksas Tommiks, Zagor Teks vs. Büyük oranda siyah beyaz çizilen bu türün okurları günümüzde hızla azalmaktadırlar. (Yaşları gereği doğal ölümlerle elbette.) Bu türün son on yılda ülkemizde de yayınlanan, ama yazık ki okurların pas geçtiği en iyi kahramanıysa: Nathan Never… Post-apokaliptik bir çalışma, bizde 20 civarı cilt basılabildi. Son zamanlarda sadece 350 adet basılıyor: Bilimkurgu hayranları için büyük koleksiyon nesnesi… İlerde gözyaşlarıyla arayacaksınız. Okumayanlar büyük kayıpta.
Jim Cutlass
Remzi Kitabevi
Frankofon Türü: Fransızca konuşulan Belçika, Fransa gibi ülkelerin yayınları, bizde en iyi Red Kit, Tenten ve Asteriks ile bilinir. Yazık ki ülkemizde sanatsal olarak en çok beğenilip en az satan tür budur. Kitap örneğimiz de Jim Cutlass… Remzi yayınevi tarafından basılan Western; ama bir içim su, lakin halkım bir türlü beğenmediği için serinin tamamlanmasına birkaç sayı kala basımı durduruldu. Basılanları okuyun, büyük keyif alacaksınız. ABD’nin güney eyaletlerinde geçen bir acayip öyküler silsilesi… Zenciler, beyazlar, üçkağıtçılar, kırık dökük aşklar, arada patlayan silahlar…
Yalınayak Gen
Tudem Yayın Grubu
Manga: Japonların dünyaya savurduğu bir salgın… Harcanan örneği Yalınayak Gen… Bu da yarım kaldı; ama çıkanları bile kütüphanenin rafında bulundurmanız büyük ayrıcalık… Her şeye rağmen yaşamayı sürdürmek ne demektir? Nakazawa’nın Hiroşima’nın üstüne sallanan atom bombasının ardından sağ kalmayı başarması ve sonraki hayatı üzerine bir tür otobiyagrafik çalışması… Savaşı bitirmek adına atılan bir bombanın yakıp yok ettiği şehrin küllerinin arasında ve yıkılmış bir ulusun hırpalanmış halet-i ruhiyesinin ortasında adeta “surviver” günleri yaşanıyor.
Şehir Köpeği
Oyun Yayınevi
Yerli Yapım: İşte karşınızda kan revan içinde debelenen tür… Örneğimizse Şehir Köpeği… Murat Bozkurt’un yazıp çizdiği, gezici kardeşlerden sıradan bir abimiz. Birkaç dergide maceraları basıldı, ardından birkaç fasikül ve bir de albümü çıktı… Okumayan kendine ben bu işten anlarım demesin.
Spawn
JBC Yayıncılık
Amerikan Ana Akım: Renkli, süper kahramanların dünyası. Pek bir beğenilen, ama en tartışmalı grubu oluşturan tür… Genelde iç çamaşırlarını renkli taytlarının üstüne giymeleriyle bilinirler… Listedeki örneği: Spawn… Ülkemizde sadece birkaç cildi basıldı, ne hikmetse gerisi gelmedi.
Wasteland
Hoz Yayınları
Amerikan Indie: Ana akımın dışında kalan, bu yüzden de bizde dahi pek yüklenilmeyen tür; yazık oluyor… Örneğimiz ise Wasteland… Yine post-apokaliptik bir mevzu… Sadece birkaç cilt örneği basıldı; inatla, ama umutsuzca devam ettirilmeye çalışılıyor, okuyun, okutun.
Güzgezgini
Çizgi Düşler Yayınevi
Grafik Roman: Çizgi romanın kaymağı deniyor. Örneğimiz: Güngezgini… Sayfalarını çevirdikçe “Bal tutan parmağını yalar,” sözünün değerini bir kere daha anlayabilirsiniz.
Maus
İletişim Yayınları
Tek Albümler: Gâvurcası “one- shot”… Bir albümde, bir ciltte başlayıp biten öyküler, ne önü ne de sonrası olanlar… Örneğimiz Maus…
Söz ile tarifi yok, göz atın.
Thorgal
Remzi Kitabevi
Creme Dela Creme: Kategoriler üstü… Örneğimiz Thorgal… Kafanıza dikmemeniz gereken o son tekila shot’ı gibidir, filmi koparır, sabah bir yerde uyanırsınız…