Bu yıl mayıs, edebiyat ödüllerinin sahiplerini bulduğu ay oldu. Başta edebiyat meraklılarının merakla beklediği Sait Faik ve Haldun Taner Öykü Ödülleri olmak üzere birçok yarışmanın sonucu açıklandı. Bu yılki “Sait Faik Hikâye Armağanı”nı Mahir Ünsal Eriş alırken, Haldun Taner Öykü Ödülü ise Berna Durmaz’a verildi.

Derleyen: Volkan Alıcı

Sait Faik Hikâye Armağanı Mahir Ünsal Eriş’in
Sait Faik Abasıyanık’ın anısına her yıl Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın işbirliğiyle düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın sahibi Mahir Ünsal Eriş oldu. 10 Mayıs’ta Sait Faik Müze Evi’nin bulunduğu Burgazada’da “Medarı Maişet Motoru”nda düzenlenen törende, ödülün, “Gündelik yaşamın içindeki sıradan insanın zayıflıklarını ve güçlü yanlarını gerçekçi ve vicdanlı bir dille anlatmaktaki ustalığı nedeniyle” Eriş’e verildiği açıklandı.

Ödülünü Jüri Başkanı Doğan Hızlan’dan alan Eriş, adının Sait Faik’le anılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek şunları söyledi: “İlk kitabım iki yıl önce çıkmıştı. İki yıldır gittiğim her yerde benim için ‘genç edebiyatçı’ dediler. Ben Cahit Sıtkı’nın hesabıyla yarıyı buldum. Artık genç sayılmam. Ama geçen yazın pırıl pırıl çocuklarının hiçbiri 30 yaşını bulmamıştı. Ben, bu onurlu ödülü onların anısıyla paylaşmak isterim.”

“Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde” (2012) ve “Olduğu Kadar Güzeldik” (2013) adlı kitapları İletişim Yayınları’nca yayımlanan Mahir Ünsal Eriş, 1980 yılında Çanakkale’de doğdu, Bandırma’da büyüdü. Arkeoloji eğitiminin ardından çeşitli dillerden kitaplar, makaleler, öyküler çevirdi.

Haldun Taner Öykü Ödülü Berna Durmaz’a verildi
Milliyet gazetesi tarafından bu yıl yirmi yedincisi düzenlenen Haldun Taner Öykü Ödülü’nün sahibi Berna Durmaz oldu. Doğan Hızlan başkanlığında, Neslihan Önderoğlu yazmanlığında Demet Taner, Semih Gümüş, Ayfer Tunç, Prof. Handan İnci ve Cemil Kavukçu’dan oluşan Seçiciler Kurulu, Berna Durmaz’ın “Bir Fasit Daire” adlı yapıtını ödüle değer buldu.

“Tepedeki Kadın” (2011) ve “Bir Hal Var Sende” (2012) adlı kitaplarının ardından geçen yıl yayınlanan “Bir Fasit Daire”yle ödül alan Berna Durmaz, “Çok çok önemli biri Haldun Taner, adımın onun adıyla birlikte anılmasından dolayı çok mutlu oldum. Umarım bundan sonra da ona layık olurum,” dedi.

Seçici Kurul’un ödül gerekçesi ise şöyle: “Öykücülüğünde giderek artan bir ivmeye sahip olan Berna Durmaz’ın öykülerindeki bütünlüklü ve özgün kurgu dünyası, karakter yaratmadaki dil becerisi nedeniyle bu yılki Haldun Taner Öykü Ödülü’nün yazarın ‘Bir Fasit Daire’ adlı kitabına verilmesi uygun görülmüştür.”

Öyküleri 1995 yılından bu yana çeşitli edebiyat dergilerinde ve seçki kitaplarında da yayımlanan Durmaz, bir devlet okulunda öğretmen olarak çalışıyor.

Ödül aldığını görüş günü öğrenecek
Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği, Türkiye öykücülüğüne yeni isimler kazandırmak amacıyla bu yıldan başlayarak her yıl bir yarışma düzenleyerek öykü ödülü vereceğini duyurmuştu. Daha önce öykü kitabı yayımlanmamış yazarların katılabildiği yarışmanın ilki sonuçlandı; 2014 Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği Öykü Ödülü bir değil iki kişiye, Murat Saat ve Mehmet Ergün’e verildi.

Ömer Türkeş, Füruzan, Ayşegül Tözeren, Özcan Karabulut ve Nursel Duruel’den oluşan seçici kurul, Murat Saat’i “el yakan insani durumları ele alış biçimindeki incelik” nedeniyle, Mehmet Ergün’ü ise “kendine has bir kurgu dünyası kurabilmiş olması” nedeniyle ödüle layık gördüğünü açıkladı.

Ödül kazanan öykücülerden Mehmet Ergün, 1977 doğumlu ve İngilizce öğretmenliği yapıyor. Murat Saat ise, 1975 doğumlu ve 1999 yılından bu yana tutuklu. Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Saat, ödül aldığını ancak görüş günü öğrenebilecek.

altKitap 2014 Öykü Ödülü sonuçları açıklandı
Elektronik kitap yayınevi ve edebiyat platformu altKitap tarafından 2006 yılından beri verilen Öykü Ödülü’nün bu yılki kazananları da açıklandı. Sanem Bozkurt, Özge Calafato, Hande Ortaç, Aylin Sökmen ve Engin Türkgeldi’den oluşan jüri üyeleri, yarışmaya gelen dosyalar arasında Orçun Ünal’ın “Junkie Fix” öyküsünü birinciliğe değer buldu. İlk üçte yer alan diğer öyküler ve yazarları ise sırasıyla, “Miras” öyküsüyle Ece Başböyük ve “Malihülya Bir Müze Envanteri” adlı öyküsüyle Sevinç Çalhanoğlu.

altKitap, dereceye giren ve yayımlanmaya değer görülen öykülerin bir e-kitap olarak yayımlanacağını da açıkladı.

Duygu Asena Roman Ödülü Jale Sancak’a
Doğan Kitap’ın Duygu Asena’nın anısına saygı için düzenlediği Duygu Asena ‘Kadının Hâlâ Adı Yok’ Roman Ödülü sonuçları açıklandı. Vuslat Doğan Sabancı’nın Onursal Jüri Başkanlığı’nda Doğan Hızlan, Filiz Aygündüz, Buket Aşçı, Turhan Günay, İhsan Yılmaz, Cem Erciyes ve İnci Asena’dan oluşan Seçici Kurul, ödülün “Fırtına Takvimi” romanıyla Jale Sancak’a verilmesine oybirliğiyle karar verdi. Jale Sancak, bu ilk romanında “öykü ile romanın birbirini çağrıştıran özgün birlikteliğini sergilemesi ve Anadolu’daki kuşatılmış kadın kimliğini ifade etme biçimiyle” ödüle layık görüldü. Seçici Kurul ayrıca Mavi Neşe’nin özgün bir dil kuran, psikolojik derinliğiyle dikkat çeken “Soğuk Ses” adlı romanını da övgüye değer buldu.