Türkiye’nin farklı kentlerinden birçok genç yazarın bir araya gelerek kurduğu Genç Yazarlar Derneği faaliyetlerine Haziran 2014 itibariyle başladı. Yazarların doğrudan aktif katılımla yer aldığı veya destek olduğu derneğin manifestosunun son bölümü kültür dünyasına şöyle bir çağrıda bulunuyor:

“… Bir hedef olarak, bu ülkede yazıla gelmiş her bir kitabın basımını ve dağıtımını sağlamak, aynı zamanda piyasaya hakim olan pahalı kitap tekelini kıracak bir olanak yaratmak için eli kalem tutan veyahut sadece sanata, bilime ve kitaplara değer veren herkesi bizlere katılmaya davet ediyoruz.”

Dernek kurucularının web sitelerinde yayınladıkları tanıtım ve çağrı metni ise şöyle:

Merhaba, 23 Haziran 2014 günü edebiyatımız ve hür düşünce adına ümit vadeden, anlamlı bir adım atıldı. Sanatçı ve bilim insanlarını Adam Smith’in Görünmeyen El’inden korumak işmarıyla yola çıkan ve tamamıyla yazar ve yazar adayı gönüllülerden oluşmuş  Genç Yazarlar Birliği hareketi, kuruluşlarının üzerinden henüz 50 gün geçmiş olmasına rağmen dernekleşerek yasal bir zeminde örgütlenmeyi başardı bile.

Bu hareketin ve derneğin, edebiyat, felsefe, şiir, sözel bilimler ve bilcümle sanat dalları için eskilerin tabiriyle hayırlara vesile olmasını dileriz. Umuyoruz -ki aslında bulduğumuz destekle artık daha güçlü bir şekilde umuyoruz- ki, sanat adına şimdikinden daha iyi olacak her şey, her birimiz için üstelik. İyi bir eylem, hayatlarımıza iyi bir anlam kazandırmaya devam edecek. Kendi sözcüklerimizle tarif edecek olursak, yalnızca biçare varlıklarımızın derdinde boğulmak istemeyecek kadar serazad gönüllü bir kaç iyi adam (bugün için 152) olan bizler, daha güzel bir dünya yaratabilmek adına ihtiyacımız olan, güzel ve güçlü sözcüklerin önünü açmak için elimizden geldiğince mücadele etmeye and içtik.

Ve aslında çok da inanmadan çıktık bu yola, hani yapacak daha iyi bir işimiz olmadığı için sırf. Ama işte bugün ilk defa içimizden bazıları, neden olmasın sözcüğünü sarfetmeye cesaret edebiliyor. Hadi bakalım diyoruz biz de, görelim Allah ’ın hükmünü, hakikaten hepimiz adına atılan tohumlar, yalnızca bizim olan bahçelerdekilerden daha mı çabuk filizleniyor, birlikte şahit olalım. Gerçi bu ilk adımlar, varmak istediğimiz menzilin henüz çok ötesinde.

Yolumuza, ülkemizde yazılagelmiş her bir eserin koşulsuzca kitaplaştırılmasını, eserlerin ve yazarlarının tanıtım ve dağıtımlarını yapacak, ticari olmayan, kolektif bir yayınevi açabilene kadar devam edeceğiz. Belki bir kitap dergisi, maliyetleri düşürüp pahalı kitap tekelini kırabilmek için bir matbaa, sonra belki fiili dağıtım ve satış ağımızı dahi kurabiliriz. Yani yaratıcıları ticaretten uzak tutup, sanatı tüccarlardan koruyuncaya dek, önümüzde bir hayli yapılacak iş var. Bir kaç gün içinde, üyelerimizin düşünceleri ve yönlendirmeleriyle yeni yol haritamızı çizecek ve hikayemize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu noktaya gelmemize emek ve fikirleriyle yardımcı olan üyelerimize ve diğer kişilere bir kez daha bağımsız kalemler adına teşekkür ediyoruz. Dilerseniz bu defa siz de katılabilirsiniz bize…

Genç Yazarlar Derneği’ne www.gencyazarlardernegi.org adresinden ulaşmak mümkün.