İhsan Sönmez

Dünyada hangi kitapçıya giderseniz gidin, eh bazı ihtisas kitapçılarını hariç tutabiliriz, mutlaka karşılacağınızdan emin olacağınız kitaplar vardır. Onların arasında, efendim çizimlerle süslenmişi, ciltlisi, küçük boyu, büyük boyu, üç boyutlusu, müziklisi, ve daha nelisi nelisi olan kitaplar yok mu… İşte onlar, hiç büyümeyen kitapların ta kendileri.

Esasen, çoğunlukla büyükler için yazılmış olsalar da çocuk kitapları arasında kendisine daha bir yer bulan, bir çoğumuzun hayatını kökünden etkileyen kitaplar bunlar. Kim tavşan deliğine düşmeyi hayal etmedi? Kim kara balığın peşinden yeni dünyalara gitmeyi düşlemedi? Kim, bu sayının da dosya konusu olan, Küçük Prens ile tanışmayı kurmadı kafasında?

Evet, bazen bu kitaplar kapitalizmin dişlilerine kurban gidip ürünleştirilmedi değil, ama hâlâ bir umut, bizlere fısıldayıp duruyorlar. Başka bir dünya bittabi mümkün! Büyüklerin masallar diyarına buyurun efendim… Kapı açık. Hava tam okumalık.

Yürekdede ile Padişah Yürekdede ile Padişah
Cahit Zarifoğlu
Beyan Yayıncılık

Belki dünyanın her yerindeki kitapçılarda yok ama Cahit Zarifoğlu’ndan Yürekdede ile Padişah bu listede yer almayı sonuna kadar hak ediyor. Hepimiz bekledik ki Yürekdede padişahtan neler neler istesin ama çadırın batmayan direği işin sırrı olmasın mı?

80 günde devri alem

Seksen Günde Devri Alem
Jules Verne
Pınar Güzelyürek
İthaki Yayınları

Karlı bir günde New York’a gelirlerdi, ama o New York o New York değildi. Fillerle, balonlarla fersah fersah giderlerdi. Acaba Yüzüklerin Efendisi 1-2-3 izler gibi bir Jules Verne yeniden okuması mı yapmalı tüm kitapları için? Bence tam zamanı.

Küçük Kara Balık

Küçük Kara Balık
Samed Behrengi
Çev. Milad Salmani
Nar Yayınları

Doğudan harika bir hikâye. Çizgi filmi var mı hatırlamıyorum, ama hayalimde kıvrıla kıvrıla yüzerek yeni limanlara gittiğimi anımsıyorum. Kayıp Balık Nemo’nun hikâyesi nerden esinlendi dersiniz?

Beyaz Diş

Beyaz Diş
Jack London
Çev. Ayşe Belma Dehni
Ayrıntı Yayınları

Müthiş bir roman. Hayvanların, canavarların (evet, Frankestein!) ve daha bilumum yaratığın insanları anlamaya çalışması, zihinlerinden geçenleri duymak, şaşırmak… Muhteşem.

Pinokyo

Burnun uzaması bir tarafa, bir oyuncağın bir çocuğa dönüşmek istemesi çok güzel bir detay değil mi? Keşke biraz daha uzun olsa dediğim kitaplardan…

moby dick

Katip Bartleby’nin yazarından ölümsüz bir kitap. Balığın büyüklüğü, sahile gidene kadar eriyip bitmeye durması… Hırs ile, yoksa başka bir şey mi, bu kitapta mı tanışmıştım acaba?

Üç Silahşörler

 Üç Silahşörler
Alexandre Dumas
Remzi Kitabevi

Neden dört kişi oldukları bir yana, Ekşi Sözlük’te başlığı bile var, her genç ergene “Fransız keçi sakal bırakıp tayt giysem nasıl olur?” sorusu sordurmuş harika romandır.

Alice Harikalar Diyarında

Alice Harikalar Diyarında
Lewis Carroll
Antik Yayınları

Filmlerini izlemedim, o başka hikâye. Bence hayal etmek daha güzel. Hikâyeyi zaten biliyorsunuz. Demliğe benden selam…

Bonus: Büyüklere masallar kapsamında Mevlana İdris’in kitaplarından en az birini hatmedip, uyuyamadığınız kış gecelerinde hatırlayıp, içinizi ısıtabilirsiniz efendim.

Bu yazı Arka Kapak dergisinin 17.sayısında yayınlanmıştır.