Kadir Yılmaz

İspanya Milli Takımı’yla iki kez Avrupa ve bir kez de Dünya Kupası kazanma başarısı gösteren, hatta dünya kupasını getiren golü atan “maestro” Iniesta’nın kendi verdiği bilgilerden yola çıkılarak hazırlanan kitapta, Iniesta’nın Barcelona’nın “yıldız fabrikası” La Masia’dan A Takım’a uzanan serüveni âdeta bir roman akıcılığıyla anlatılıyor. Futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi orta sahalarından biri kabul edilen Iniesta’nın bugüne kadar çalıştığı antrenörleriyle, takım arkadaşlarıyla ve dostlarıyla yaşadığı pek çok ayrıntı bu kitapta.


Sanatçı : Andres Iniesta
Ramon Besa Marco Lopez
Çevirmen: Nihat Güven
Profil Kitap

Hâkim Batılı tarihyazımının aksine, asırları aşan hiçbir imparatorluk değişime direnerek varlığını sürdüremez. Bizim genellikle Bizans dediğimiz Doğu Roma İmparatorluğu için de aynı şey geçerli. Dionysios Stathakopoulos, Bizans’ın asırlar aşan tarihini titiz bir çalışmayla, her asırda gerçekleşen değişim ve etkileşimleri bilhassa öne çıkararak, Büyük Roma’nın bölünüşünden artık bir şehir devleti haline dönüşmüş Bizans’ın (İstanbul’un) düşüşüne kadarki süreci akıcı bir üslupla anlatıyor.


Bizans İmparatorluğu’nun Kısa Tarihi
Dionysios Stathakopoulos
Çevirmen: Cumhur Atay
İletişim Yayınevi

Yirminci yüzyıl Türk siyasi tarihinin hakkında en fazla tartışılan ve araştırmalara konu olan organizasyonu hiç şüphesiz İttihat ve Terakki Cemiyeti’dir. İttihat ve Terakki tarih sahnesinden çekileli bir asra yaklaşsa da etkileri bugün bile hissediliyor. Daha önce Bayrak, Kalpak, Revolver editoryal çalışmasıyla okuyucunun karşısına çıkan Hakan Boz, bu kitapta da Feroz Ahmad’dan Altay Cengizer’e sahanın önemli isimlerinden derlediği makalelerle İttihat ve Terakki araştırmalarına katkı sağlıyor.


İttihat ve Terakki Cemiyeti Vatan Namus İttihad
Hakan Boz
Gazi Kitabevi

Gerek şiirleri gerekse hayatıyla Türk şiirinin en tartışmalı isimlerinin başında geliyor Ece Ayhan. Dilin sınırlarını zorlaması ve şiir biçeminde imkânları zorlu patikalara sürmesiyle edebiyatımızın “uç beyi” olmayı fazlasıyla hak ediyor. İyi Bir Güneş adıyla okuyucuya sunulan kitap, “şairin” 1956-1958 yılları arasında YenilikSeçilmiş Hikâyeler ve Dost dergilerinde yayımlanmış beş ve hayattayken yayımlamadığı iki öyküsüyle birlikte toplam yedi öyküsünden oluşuyor. Bunlardan beşi Ece Ayhan’ın önceki kitaplarında (Şiirin Bir Altın ÇağıAynalı Denemeler ve Sivil Şiirler) yer aldığı halde “Büyük Şehre Giden Adam” ile “Dışarısı ve İçerisi” başlığını taşıyan son iki öykü Arslan Ebiri-Göksel Ebiri çiftinin kişisel arşivinden alınmış. Bu iki öykü de önce Notos Öykü dergisinde yayımlanmış ve ardından Tunç Tayanç’ın hazırladığı Adım Ece Ayhan Çağlar kitabına girmiş. Her ne kadar kitabın künyesinde ya da başka bir sayfasında kitabı hazırlayanın kim olduğu yazmasa da “Belgeler” kısmından önceki “Bir Sonsöz” başlıklı Tunç Tayanç yazısından kitabı kendisinin hazırladığını anlıyoruz. Ahmet Soysal’ın kaleme aldığı “Şairin Anlatı Sözü” başlıklı önsözdeyse Ece Ayhan’ın öykülerine ve öykücülüğüne dair kısa bir değerlendirme mevcut. Soysal’ın ısrarla üzerinde durduğu gibi, kitapta yer verilen bu yedi öykü hem üslup hem de anlatı tekniği bakımından şairin o alışık olduğumuz “düzyazı şiirleri” kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayan yazıları. Ayrıca kitabın 55-85. sayfaları arasında yer alan “Belgeler” bölümü Ece Ayhan’ın öykülerinin yayımlandığı bütün dergilerin kapakları ile öykülerin bulunduğu sayfaların görsellerinden oluşan zengin bir arşiv sunuyor.


İyi Bir Güneş
Ece Ayhan
Yapı Kredi Yayınları

Grazia Deledda, Türkiye’de çok fazla tanınmasa da Nobel Ödüllü bir yazar. İtalyan Doğalcılık akımının önde gelen temsilcilerinden olan yazar, eserlerinde her zaman Sardinya Adası’nın zorlu tabiat koşulları ve bunların insanlararası etkileşimdeki rolleri üzerine ayrıntılı tasvirlere yer verir. Otobiyografik öğelerin ağır bastığı Cosima romanı, kelime seçimlerindeki hassasiyeti, duru üslûbu ve masalsı diliyle okuru bir genç kızın kendi içinde yeniden kurduğu dünyaya götürüyor.


Cosima
Grazia Deledda
Çevirmen: Leyla Tonguç Basmacı
Kolektif Kitap