500 haftadır, kaybedilen çocuklarını, eşlerini, yakınlarını bulabilmek ve akıbetlerini öğrenebilmek için Galatasaray Lisesi’nin önünde oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’ne bir destek de edebiyatçılardan geldi.

Haber: Volkan Alıcı

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Türkiye Yazarlar Sendikası’nın (TYS) işbirliğiyle, Cumartesi Anneleri’nin 500. buluşmasına ithafen “Kalpleri Küçük Bir Bahçe Onların” adlı şiir antolojisi yayımlandı. Kayıplar için yazılmış şiirlerden oluşan antolojinin tanıtımı Türkiye Yazarlar Sendikası’nın Beşiktaş Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’ndaki genel merkezinde yapılan bir toplantıyla 2 Kasım’da yapıldı. Tanıtım toplantısına kurum temsilcileri, İstanbul Üniversitesi öğrencileri, TYS ve İHD yönetim kurulu ve üyeleri, yazarlar, şairler ve gazeteciler katıldı.

Antolojiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak TYS Genel Başkanı Mustafa Köz ile konuştuk.

Bu kitap fikri nasıl ortaya çıktı, kısaca anlatır mısınız?
Bellek, unutmayla sakattır, derler. Özellikle yakın Türkiye tarihi için bu söz çok doğrudur. Sürekli bir şeyleri unutarak yaşıyoruz. Unutmamak için de bir yazı alışkanlığımız yok ne yazık ki. Türkiye Yazarlar Sendikası bu geleneğe önem verdi, veriyor. Her şeyin yazıya geçmesi önemlidir bizim için. Bu nedenle yakın tarihimizin en acılı olaylarından biri olan kayıpları da şiirlerle kayıt altına alalım, dedik ve üç yıl önce, kayıp Cemil Kırbayır’ı aramak için çıktığımız Kars yolculuğu öncesinde İnsan Hakları Derneği’ne bu “Kayıplar İçin Şiirler” kitabını önerdik, onlar da kabul ettiler.

Kitabın hazırlanma süreci nasıl gelişti?
İHD, önerimizi olumlu karşılayınca önce kayıplar için yazılan şiirleri aramaya koyulduk. Bu konuda duyarlığını bildiğimiz şairlerin kitaplarını, dergilerde yayımlanan şiirlerini taradık, sonra da Sendikalı yazarlara genel bir çağrı yaptık. Gelen şiirlerden bu özel temaya uyanları bir kenara koyduk ve kitaba aldık. Dura dinlene üç yılımızı aldı bu çalışma ve Cumartesi Anneleri’nin 500. buluşmalarına yetiştirmek istedik kitabı. Yetiştirdik de. Çünkü çok özel ve özgün bir çalışmaydı bu. Bu özel güne yetişmesi anlamlı olurdu. Annelere ve kayıp kardeşlerimize bir armağan olmasını istedik. Onların acıları yıllardır bizim de acımızdır çünkü.

Kitabın içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz? Antolojide hangi şairlerin şiirleri var?
Kitap, sadece bizim acılarımıza bakmadı. Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya devletlerin kanlı tarihlerinde savaşlarla, darbelerle kaybettiği devrimcileri de anmak, anımsamak istedik. Bir önsözle açılıyor kitap. Sözünü ettiğim durumu bir önsözle yansıtmak istedim. Önsözümden sonra Nâzım Hikmet’in “On beşler” üzerine yazdığı “Kalbim” şiiri, kitabın ilk şiiri. Sonra da 40 Kuşağı şairlerinden İkinci Yeni şairlerine, günümüz şairlerine kadar geliyor kitap. A. Kadir, Cahit Külebi, Necati Cumalı, Oktay Rifat, Şükran Kurdakul, Edip Cansever, Turgut Uyar, Kemal Özer, Behçet Aysan, Ülkü Tamer, Refik Durbaş, Sennur Sezer, Şükrü Erbaş, Yaşar Miraç, Nihat Behram, Ataol Behramoğlu, Adnan Yücel… 59 şairin şiiri önemli bir antoloji verdi bize. Onlara duyarlıkları için teşekkür ediyoruz.

Okurlar kitabı nasıl edinecekler? Örneğin İstanbul TÜYAP Kitap Fuarında olacak mı?
Kitabı okurlar İnsan Hakları Derneği’nden ve Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Merkezi’nden bağış karşılığı edinebilirler çünkü kitap satılmak üzere dağıtıma verilmeyecek. Bu amaçla yayımlanmadı.  Okurlar, İstanbul 33. TÜYAP Kitap Fuarı’nda İHD ve TYS stantlarında da bulabilirler kitabı.

Kitabı edinmek için iletişim kurulabilecek telefonlar:

0212 259 74 74 – 0533 663 13 35